Skip to content

TÜRK-İSLAM KÜLTÜRÜNDE EBRU SANATI

Etkinlikte Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Doç. Dr. Eyüp Nefes katılımcılara Ebru sanatı anlatarak Ebru çeşitlerini uygulamalı olarak gösterdi. Ayrıca etkinliğe MHP Atakum Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Necdet Çamaş, MHP Asarcık İlçe Başkanı İbrahim Yüce, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, Havzalılar Dernek Başkanı Osman Teber katıldı.
TÜRK İSLAM KÜLTÜRÜNÜ ANLATAMADIK
Türk Ocakları Samsun Şube Başkanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan konuşmasında, “İslam uğruna Türk Milleti olarak binlerce, yüzbinlerce hatta milyonlarca Şehit verdik. Bir okadar Gazi’miz var, analaramızın gözyaşları, babalarımızın acıdan dağlanmış yürekleri var. Ama Türkler olarak maddi manada değer katmadık. Türkler olarak biz bu Coğrafyanın medeniyetine kültür değerleri de kattık. Mimar sinanları yetiştirdik. Aynı zamanda bugün ki modern sanatların temeli olan sanat dallarını oluşturduk. Esefliğimiz tarih boyunca değerli kültür insanlarımız tarafından geliştirildi. Edebiyatımızın bütün zenginliği bugün gözlerimizin önündedir. Malesef bu zenginliği yeni neslimize öğretmekte yetersiz kalıyoruz. Ama Avrupa’lıların ve bizim dışımızda ki insanların Türk İslam Medeniyetinin kültür eserlerini anlamada, tanımada ve tanıtmak da bizden çok daha başarılı olduğunu itiraf etmek durumundayız. Bugün Samsun Türk Ocağının güz dönemi kapanış programını yapıyoruz. Bu kapanış programı dolayısıyla medeniyetimizin önemli kültür eserlerinden birisi olan Ebru sanatına ayırdık” diye konuştu.
EBRU SANATINI ANLATTI
Doç. Dr. Eyüp Nefes, Ebru sanatının Osmanlı’da başlı başına bir sanat kolu değilde bir sanatın yardımcı kolu olarak gelişimini sürdürdüğünü söyledi. Nefes, “Kağıt süsleme sanatlarının en önemlilerinden olan ebrunun hangi tarihten beri yapıldığını söylemek bugün için zordur. Her ne kadar çok eski tarihli kitapların cilt kapaklarının içlerinde yan kağdı olarak ebru kullanılmışsa da bunlar cildin, kitabın yazım tarihinden daha sonraki bir tarihte onarılması sırasında yaptırılmış olabileceğinden, o kitapta kullanılan ebrunun yapım tarihi konusunda bir fikir vermezler. Bir ebrunun yapım tarihinin kesin olarak söylenebilmesi için ancak ebru üzerine tarih atılarak yazı yazılmış olması gerekir” dedi.
Ebru sanatının ayrılmaz bir malzemesi olan Öd hakkında da bilgi veren Nefes ” Ebruda, boyaların ayrılmaz bir parçasıdır. Öd, boyaların açılıp yayılmasını sağlayarak boyanın dibe çökmemesini sağlar. Ebru yaparken, boyalara göre öd ayarı çok önemlidir. Yani 4 renkli bir ebru atılacaksa, ikinci, üçüncü,dördüncü sıradan atılacak boyalarda, daha fazla öd bulunmalıdır ki önceki boyaların arasında yayılabilecek kuvveti bulsun. Özellikle Ebru sanatında fırça seçimide çok önemlidir. Kullanılacak fırça da geleneğe bağlı olarak gül dalı kullanıyoruz çünkü hem esnek hemde çok sağlamdır. Ucunda ki fırça ise olgun atların kuyruk kılından yapılır. Başka hiç bir sentetik malzeme bu özelliği vermiyor. At kılının her bir tanesi minik borular gibidir. Boyayı içine çeker ve ebru yaparken fırçayı elimize vurduğumuzda o boyalar minik borulardan damlayarak akar böylece etrafı da boya etmeden sadece çalışma alanımızda kullanırız. Ebru sanatından fırçadan boya akıtmak da tecrübe ve ustalık isteyen bir beceridir. Bunu da merak edenler zamanla öğrenebilirler” dedi.
Nefes ” boyaların sabit bir dizilişi vardır. Çok eskilerden gelen bir gelenektir. İlk renk siyah sonrasında sarı, kırmızı, yeşil ve mavi sırasında dizilir fakat ebru yapanlar kendi istedikleri şekilde dizebilirler. Boyaların içinde orantılı olarak öd olması gerekir. Eğer hiç öd atmazsak boya direk olarak dibe batar. Boyaya fırçaya bandıktan sonra cıkarınca fırçanın ucunu sıkmalıyız ki boya dengesi sağlanmış olsun” diye konuştu.

Ebru’nun çeşitli örneklerini bizzat yaparak Ocaklılara güzel duygular yaşatan Eyüp Nfes yaptığı Ebruları Türk Ocağına hediye etti. Ocaklılar öğrencilere burs olarak değerlendirilmek üzere ebruları satın aldı. Kapanış bölümünde Şube Başkanımız Prof. Dr. K. Tuncer ÇAĞLAYAN, Ocağı şereflendirdikleri için misafirlere, değerli sunumu ve icrası için Doç. Dr. Eyüp NEFES’e teşekkür ederek Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis ÖLMEZ’i Türk Ocağı tabağını takdim etmek üzere davet etti. Yeni dönemde yeni programlarda buluşmak dileği ile Ocaklılar vedalaştı.

Fotoğraflar için tıklayınız…

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

Back To Top