Bozkurt ATATÜRK

Türk Ocakları Samsun Şubesi, 11.11.2023 tarihinde Cumhuriyetin 100. Yılı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefat yıl dönümü münasebetiyle konuşmacısının Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan olduğu “Bozkurt Atatürk” başlıklı konferans düzenledi. Samsun Türk Ocağının konferans salonunda gerçekleşen program büyük bir ilgi ile karşılandı. Program, İstiklâl Marşı, saygı duruşu ve Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan’ın yapmış olduğu açılış konuşmasının ardından başladı.
Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan, yaptığı açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Milli mücadelenin önderi, başkomutanımız, cumhuriyetimizin kurucusu, annesinin Bozkurt Mustafa’sı, milletinin sarı saçlı mavi gözlü Bozkurt’u Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, vefatının 85. Yıldönümünde kendisini büyük bir özlem, rahmet ve minnetle anıyorum. Bugün, Atatürk’ü her yönüyle anlatmak ve anlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Sizlere göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkürlerimi sunuyor davetimizi kabul eden Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan hocamıza hoş geldiniz diyorum.”
Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan “Bozkurt Atatürk” başlıklı konferansını verdi. Çağlayan, konferansta Türk kimliğinden; Türk büyüklerinden ve liderlerinden, onların olaylara ve yaşadıkları döneme karşın takındığı tavırlardan bahsetti. “Bozkurt” ruhunun önemine değindi. Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluk, gençlik, komutanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerini her yönüyle ele alarak değerlendirdi. Çağlayan, konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Türk dünyasında bozkurt motifi önemli bir yerde durmaktadır. Türk kültür tarihine baktığımızda, daha yazının kullanılmadığı sözlü kültür dönemlerinde doğan destanlarımızda bozkurt motifinin sıklıkla işlendiğini görmekteyiz. Örneğin Ergenekon Destanı, Türeyiş Destanı, Bozkurt Destanı bunlardan birkaçıdır. Bu destanlarda bozkurtun Türklere rehberlik ettiği görülür. Nitekim bozkurtların özgürlüklerine düşkün olmaları, hâkimiyet ve teşkilatçı bir yapıya sahip olmaları Türk milletinin ruhuna da sirayet etmiş ve günümüze kadar böyle devam etmiştir. Bu minval üzere tarihi süreç boyunca Türk milletine yol gösteren, liderlik eden tüm Türk büyüklerinin bozkurt ruhlu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Öyle ki Mustafa Kemal Atatürk’ün de bu ruha sahip olduğunu gösteren en önemli örneklerinin başında ‘Türkiye Cumhuriyeti’ gelmektedir.”
Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, Milli Mücadele sonrası Atatürk’ün, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini sağlamlaştırmak için attığı adımları şu ifadelerle değerlendirmiştir: “Milli Mücadele’nin askerî aşaması geride bırakıldıktan sonra Bozkurt Atatürk’ün hedefi, Türk milletinin muasırlaştırılmasıdır. Muasırlaşmaktan kasıt Batılılaşma değildir. Devletin ve halkın her anlamda çağdaşlarının önüne geçmesidir. Bunun için muhtelif inkılaplar gerçekleştirmiş, yeni kurumlar oluşturmuştur. Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu bunlardan birkaçıdır.”
Konferansın ardından Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’a Şube Başkanı Mustafa Çağatay Tufan tarafından hediye takdimi yapıldı.









This Post Has 0 Comments