skip to Main Content

Milli Mücadeleden Cumhuriyete

Türk Ocakları Samsun Şubesi, 28.10.2023 tarihinde Cumhuriyetin 100. Yılı münasebetiyle konuşmacısının Prof. Dr. Nedim İpek olduğu “Milli Mücadele’den Cumhuriyet’e” başlıklı konferans düzenledi. Samsun Türk Ocağının konferans salonunda gerçekleşen program büyük bir ilgi karşılandı. Program, İstiklâl Marşı, saygı duruşu ve Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan’ın yapmış olduğu açılış konuşmasının ardından başladı.

Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan, yaptığı açılış konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bu vatan ya bizimdir ya da kimsenin ruhuyla 19 Mayıs 1919’da ilk adımının şehrimizde atılmasıyla başlayan millî mücadelemiz, yüce Türk milletinin azim ve kararlılığıyla başarıya ulaşmış, yüz yıl önce 29 Ekim günü cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılmıştır. Bugün, atalarımızın Türk’e yaraşır bir mücadeleyle kurup bizlere armağan ettikleri Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yaşını kutluyor olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalması için üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Türk Milliyetçileri olarak tekrar haykırıyoruz: Bu memleket tarihte Türk’tü, halde Türk’tür ve ebediyen  Türk olarak yaşayacaktır! Dili Türkçe ve bayrağı da Türk bayrağıdır! Bunu tüm dünyaya gösteren atalarımızın destansı mücadelelerini ve Millî Mücadele’den Cumhuriyet’e nasıl ulaştığımızı kıymetli hocamız Prof. Dr. Nedim İpek’ten dinleyeceğiz. Hepinizi saygıyla selâmlıyor hocamıza hoş geldiniz diyorum”

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Nedim İpek  “Millî Mücadele’den Cumhuriyet’e” başlıklı konferansını verdi. İpek verdiği konferansta Millî Mücadele Dönemi öncesini, Millî Mücadele sürecini ve sonrasını detaylarıyla dile getirdi. Ayrıca 1. Dünya Savaşı’nı da hazırlayan süreçlere değinen İpek, Osmanlı Devleti’nin son iki yüz yıllık durumundan da bahsetti. İpek konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Millî Mücadele’yi hazırlayan süreç ‘bu vatan ya bizimdir ya da kimsenin’ ruhuyla kavileşmiştir. Çanakkale Savaşı’nda verilen mücadele, tüm dünyaya, çelikten bir iradeye sahip olan Türk milletinin asla yıkılamayacağını göstermiştir. Bilinmelidir ki Cumhuriyet’i kuran irade budur. Bugün, söz konusu irade vesilesiyle hür bir devletiz.”

Prof. Dr. Nedim İpek Osmanlı Devleti’nin son iki yüz yıllık durumundan şu sözlerle bahsetmiştir: “1. Dünya Savaşı’nı hazırlayan en önemli faktörlerden bir tanesi de Sanayi Devrimi’dir. Sanayi Devrim’i ile büyük bir atılım yapan Batı devletleri hızla güçlenmiştir. Aynı zamanda Batı toplumunun sınıfsal yapısında muhtelif değişimler görülmüştür. Yine Sanayi Devrimi’nin etkileri tüm dünyaya yayılırken Osmanlı Devleti’nde II. Mahmud’un yaptığı reformlar dikkate değerdir. Örneğin hukuk konusunda Batı hukukuna dayalı kanunlar ortaya çıkmıştır. Yine muhtelif yenilikler Batı’yı örnek alarak yapılmıştır. Bu dönemde devlete yeniden bir nizam getirilmesi amaçlanmıştır.”

Konferansın ardından Prof. Dr. Nedim İpek’e Prof. Dr. Nazmi Polat ve Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çağatay Tufan tarafından hediye takdimi yapıldı.

This Post Has 0 Comments

Bir yanıt yazın

Back To Top